Geleide bezoeken

Publiek

Regelmatig zijn er gratis publieke rondleidingen in Fort 7. Inschrijving is nodig want het aantal bezoekers is beperkt.

Eerstvolgende data:

Inschrijven

Fort 7 is een van acht bakstenen forten die tussen 1860 en 1865 gebouwd werden in een kwartcirkel zuidoostelijk van Antwerpen. Samen met een grote nieuwe omwalling, op de plaats waar vandaag de Ring ligt, moesten ze van Antwerpen een oninneembare vesting maken waar de koning, de regering en het leger in geval van een buitenlandse invasie konden standhouden, tot er versterking kwam uit een bevriende natie om dan samen met die bondgenoten de rest van Belgiƫ te heroveren.

De forten van deze generatie waren het eind- en hoogtepunt van een ganse evolutielijn in de vestingbouw. Van de zeven die nog bestaan is Fort 7 een van de meest volledig bewaarde. Het grondgebied van het fort is vandaag een natuurreservaat, zonder economische activiteit of actieve recreatie. De combinatie van monumentale gebouwen, rijke natuur, en 160 jaar bewogen geschiedenis geven het fort een heel speciaal karakter.

  • Vertrek stipt om 14 u aan de centrale ingang van het fort in de Legerstraat 40 (niet de parking van de vissersclub op nr. 60).
  • De wandeling duurt 2.30 uur, en kan niet voortijdig verlaten worden.
  • Het parcours omvat enkele hellingen en trappen die lastig kunnen zijn voor minder mobiele bezoekers. Soms gaat het door hoog gras en begroeiing. Stevig schoeisel is aanbevolen.
  • Een eigen zaklamp kan plezierig zijn.
  • Huisdieren mogen niet mee.

Op afspraak

Gezelschappen met speciale wensen, en/of van meer dan 6 personen, kunnen een bezoek op afspraak boeken aan 40,- euro per groep van maximaal 25 bezoekers. Vraag meer informatie via e-mail naar monument.fort7@zuidrand.be.